Tutkimus:

Pääomasijoittajat odottavalla kannalla – ilmenee Pohjoismaissa yrityskauppojen valuaatioiden laskuna

06 kesäkuuta 2016

Pääomasijoittajat odottavat tältä vuodelta taloustilanteen selkenemistä, käy ilmi Yhdysvaltojen BDO:n tekemästä BDO PErspective Seventh Annual Private Equity Study -tutkimuksesta.

Kuluvan vuoden alussa suurin osa pääomasijoittajista suunnitteli pitävänsä sijoitusten määrän ja prioriteetit samalla tasolla kuin vuonna 2015. Etenkin kansainvälisiin sijoituksiin suhtaudutaan tänä vuonna varauksella – yhdysvaltalaisista pääomasijoittajista 2/3 ei suunnittele lisäävänsä maan rajoja ylittäviä transaktioita. Ne sijoittajat, jotka olivat kiinnostuneet kansainvälisistä kohteista, suosivat tasaisina pidettyjä markkinoita kuten Kanadaa ja Länsi-Eurooppaa.

 

Miltä alkuvuosi on näyttänyt Pohjoismaissa?

Pohjoismaissa vuoden 2016 alussa yrityskauppojen määrä on pysynyt tasaisena, mutta pääomasijoittajien toteuttamien kauppojen valuaatiot ovat pudonneet huomattavasti.

BDO Internationalin tekemässä BDO Horizons Q2 2016 -katsauksessa tarkastellaan, miten pohjoismaisten markkinoiden yrityskaupat ovat kehittyneet vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Yrityskauppojen lukumäärä on pysynyt tasaisena, kun vertaillaan viime vuoden viimeistä (66 yrityskauppaa) ja tämän vuoden ensimmäistä kvartaalia (62 yrityskauppaa).

Yrityskauppojen määrän tasaisuudesta huolimatta pohjoismaisten yrityskauppojen kokonaisarvo on ollut ensimmäisellä kvartaalilla historiallisen matala. Tarkastellessa yrityskauppojen yhteenlaskettua arvoa vuoden 2016 ensimmäinen kvartaali on ollut heikoin tai toiseksi heikoin viimeiseen seitsemään vuoteen. Vuoden 2015 viimeisen kvartaalin yrityskauppojen yhteenlaskettu arvo oli noin 4,5 miljardia €, kun se tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla oli 3,6 miljardia €.


Pohjoismaiden alkuvuoden tärkeimmät yrityskaupat

Pohjolassa kunkin maan sisäiset yrityskaupat ovat olleet alkuvuoden suurin trendi, sillä viisi kymmenestä suurimmasta yrityskaupasta oli lokaaleja transaktioita.

Alkuvuoden kiinnostavimmat yrityskauppakohteet ovat löytyneet Suomesta ja Ruotsista, joissa molemmissa tehtiin kolme kymmenestä suurimmasta yrityskaupasta.

Alkuvuoden suurimman  yrityskaupan kohteena oli norjalaiseen tuulivoimalaan Fosen Vind AS, josta eurooppalainen investoijien yhteenliittymä Nordic Wind power DA osti 40 %. Yrityskaupan arvo oli noin EUR 440 miljoonaa.

Alueen toiseksi suurin alkuvuoden yrityskauppa on ollut Onninen Oy:n osto, josta Kesko Oyj osti koko osakekannan. Yrityskaupan arvo oli 369 miljoonaa euroa. Pohjoismaiden kolmanneksi suurin yrityskauppa oli yhdysvaltalaisen Acorda therapeutics Inc:in ostama suomalainen BioTie Therapies Oyj. Yrityskaupan arvo oli EUR 290 miljoonaa.

Kymmenen suurimman yrityskaupan yhteisarvo oli  EUR 2,2 miljardia, ja niiden osuus oli 62 % kaikista pohjoismaiden alueen yrityskaupoista.

 

Pohjoismaisten yrityskauppojen kuumimmat toimialat

Suurimpien yrityskauppojen myötä korostuu kiinnostus pohjoismaiseen energiaan, teollisuuteen ja lääketieteen yrityksiin.

Kemianteollisuus  oli pohjoismaiden kiinnostavin toimiala, johon liittyi 31% ensimmäisen kvartaalin transaktioista. Toiseksi kiinnostavin toimiala oli TMT (teknologia, media ja telekommunikaatio) 23 % osuudella. Kolmanneksi kiinnostavin toimiala oli kuluttajamarkkinat 16 % markkinaosuudella.

 

Lue raportit kokonaan

BDO PErspective Seventh Annual Private Equity Study

BDO Horizons Q2/ 2016