Artikkeli:

Alisa Vainion uraa tukevat huolella valitut taustajoukot

22 kesäkuuta 2016

Oikeiden taustajoukkojen ja yhteistyökumppaneiden löytäminen auttaa keskittymään olennaiseen. Vaikka kestävyysjuoksija Alisa Vainio on valinnut itselleen yksilölajin, parhaat tulokset saavutetaan toimivien taustajoukkojen tuella. Esimerkiksi valmentaja auttaa häntä saamaan itsestään irti parhaat mahdolliset suoritukset, lääkäri opastaa sopivan ruokavalion löytämisessä, oma perhe ja urheiluseura tukevat ja kannustavat, ja yhteistyö sponsoreiden kanssa mahdollistaa esimerkiksi osallistumisen kansainvälisille valmennusleireille.

Taustajoukkojen myötä Alisa pystyy paremmin keskittymään ydinosaamiseensa ja tavoitteisiinsa. Koska Alisan tavoitteet ovat hänen itsensä asettamia, hän näkee suuren joukon tukijoita positiivisena ja kannustavana asiana eikä koe sen tuovan paineita onnistumiseen.

-    Mie lähinnä vaadin itseltäni, että on pakko nostaa tasoa, ei voi jäädä siihen samaan tasoon koko ajan, Alisa kertoo.  

Alisaa valmentaa Suomen yleisurheiluliiton kestävyysjuoksun lajivalmentaja Rami Virlander. Alisan ja Ramin yhteistyö alkoi lähes kolme vuotta sitten, jolloin Alisan päälaji oli vielä jääkiekko, mutta hän oli jo voittanut kultaa muun muassa 16-vuotiaiden estejuoksussa.

-    Alisa kutsuttiin silloin syksyllä mukaan Pajulahden kestohankkeen leiritykseen ja Alisan päälaji oli juuri vaihtumassa jääkiekosta juoksuun. Henkilökohtainen valmennus alkoi myöhemmin talvella. Suostuin pyyntöön toisella kerralla, vaikka emme asu samalla paikkakunnalla, Rami Virlander muistelee.

-    Etäisyys on edellyttänyt valmennussuhteelta tiivistä yhteydenpitoa ja paljon keskustelua, sekä toimivaa muuta tiimiä, hän jatkaa.

Rami muun muassa laatii Alisan valmennusohjelmat, joiden päivittäisessä toteuttamisessa on usein mukana Alisan isä Jyrki Vainio.

-    Iskä pyöräilee vierelläni kun juoksen ja joutuu välillä ottamaan vaatetta. Aina lähtiessä on paljon vaatetta päällä.  Sitten menee pipo, sitten hanskat. Isä on semmonen vieressä kulkeva naulakko, Alisa nauraa.