Ennakoiva riskienhallinta avain kasvuun epävarmoina aikoina
Yritysten riskienhallinta on murrosvaiheessa. Globaalit kriisit ovat osoittaneet, ettei epävarmuuden laantumista kannata jäädä odottamaan, vaan riskienhallintaan on suhtauduttava ennakoivasti. Tutkimuksemme osoittaa, että yritykset painottavat entistä enemmän riskien välttämistä sen sijaan, että ne rakentaisivat tehokkaita strategioita tulevaisuuden epävarmuuksiin varautumiseksi. Kasvu edellyttää kuitenkin rohkeutta kohdata riskit ja hyödyntää niiden tuomia mahdollisuuksia. Tässä raportissa pureudumme globaalin riskimaiseman haasteisiin ja siihen, kuinka yritykset voivat kääntää riskienhallinnan kilpailuedukseen.
Global Risk Landscape -raportti perustuu kyselytutkimukseen, johon osallistui 500 johtajaa Euroopassa, MEA-alueella, APAC-alueella ja Amerikassa. Tutkimuksessa selvitettiin heidän lähestymistapaansa riskienhallintaan ja sitä, miten he reagoivat liiketoimintaansa uhkaaviin maailmanlaajuisiin tapahtumiin. Tämä on BDO:n kymmenes Global Risk Landscape -raportti.
Riskienhallinnan nykytila
Viimeisten 12 kuukauden aikana on käynyt selväksi, että globaalin turbulenssin laantumista ei kannata jäädä odottamaan. Jatkuvien kriisien aikakaudella kasvuhakuisten yritysten on otettava ennakoiva ote riskeihin. Ongelmana kuitenkin on, että harvat yritykset toimivat näin, ja näin ollen tilanne vain pahenee.
Tutkimuksemme paljastaa huolestuttavan kehityksen: 69 % vastaajista kertoo, että heidän yrityksensä keskittyvät nyt riskien välttämiseen tai minimointiin, kun viime vuonna vastaava luku oli 61 %. Todennäköisesti tämä osuus on kasvanut edelleen tutkimuksemme jälkeen, sillä globaalin kauppasodan uhka on voimistunut ja Yhdysvaltojen politiikka muuttuu usein.
Kohti strategista riskienhallintaa
Tutkimuksemme perusteella ylemmät johtajat olivat jo ennestään turhautuneita riskienhallinnan toimintaan. Kyselymme paljastaa merkittäviä riskienhallinnan puutteita, sillä kuudesta listalla olevasta merkittävästä riskienhallinnan puutteesta keskimäärin puolet soveltui vastaajan organisaatioon.
Kukaan tutkimukseen osallistuneista 500 ylimmän johdon edustajasta ei arvioinut riskienhallintaansa erinomaiseksi. Erityisesti toimitusjohtajat suhtautuivat kriittisesti erilaisiin sääntelyvaatimusten aiheuttamiin kustannusten kasvuun, mikä viittaa siihen, ettei yritysten nykyinen riskienhallintastrategia tuota odotettua arvoa.
Ongelma on osittain siinä, että yritykset nojautuvat yhä enemmän sääntelystä tulevien vaatimusten täyttämiseen riskienhallinnassaan, mikä ohjaa huomion sivuraiteille varsinaisen riskienhallinnan sijaan. Onneksi monet johtajat tunnistavat tämän ongelman: 74 % uskoo, että riskiajattelun vahvistaminen yrityskulttuurissa alkaa kallistaa vaakaa siirtäen painopistettä tiukasta sääntelynäkökulmasta kohti aitoja riskistrategioita, jotka voivat luoda enemmän arvoa ja uusia mahdollisuuksia yritykselle.
Mahdollisuudet globaalissa riskimaisemassa
Kasvu edellyttää muutosta. Myös riskimaisema kehittyy ja altistaa yrityksen uusille uhkatekijöille, kuten toimitusketjun haasteille tai kyberturvallisuusriskeille. Nyt jos koskaan yritysten on omaksuttava ennakoiva lähestymistapa riskeihin ja varmistettava, että niiden riskienhallintastrategiat keskittyvät olennaisuuksiin. Onnistumalla tässä muutoksessa yritykset voivat vahvistaa riskienhallintaansa ja asemoitua tehokkaammin hyödyntämään globaalin riskimaiseman tarjoamia monia mahdollisuuksia.