Sisäisen tarkastuksen toiminto ja sen järjestäminen organisaatiossa

Sisäinen tarkastus on olennainen osa organisaatioiden hallintoa ja riskienhallintaa. Se tarjoaa johdolle ja hallitukselle riippumatonta ja objektiivista arviointia organisaation toiminnan tehokkuudesta ja riskienhallinnasta.

Tämä artikkeli tarjoaa kattavan katsauksen sisäisen tarkastuksen merkitykseen, sen hyötyihin sekä siihen, miten sisäinen tarkastus voidaan järjestää tehokkaasti joko omana toimintona tai ulkoistettuna palveluna.

Miksi sisäistä tarkastusta tarvitaan?

Sisäinen tarkastus auttaa organisaatioita saavuttamaan tavoitteensa tarjoamalla systemaattisen lähestymistavan riskienhallinnan, valvontaprosessien ja hallintokäytäntöjen arviointiin ja parantamiseen. Keskeisiä syitä sisäisen tarkastuksen ylläpitämiseen ovat: 

  • Riskienhallinta: Tunnistetaan ja arvioidaan organisaatioon kohdistuvat riskit ja suositellaan toimenpiteitä niiden hallitsemiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi. 
  • Toiminnan tehokkuuden parantaminen: Parannetaan prosessien tehokkuutta ja tuottavuutta. 
  • Lainsäädännön noudattaminen: Varmistetaan, että organisaatio toimii voimassa olevien lakien, viranomaismääräysten ja omien sisäisten ohjeiden mukaisesta.
  • Väärinkäytösten ehkäisy: Ehkäistään riskejä liittyen väärinkäytöksiin ja petoksiin. 

Miten ulkoistettu sisäinen tarkastus järjestetään?

Ulkoistettu sisäinen tarkastus hyödyntää organisaation ulkopuolista asiantuntemusta ja säilyttää tarkastuksen riippumattomuuden. Tämä on erityisen sopivaa pienemmille organisaatioille, joille oman sisäisen tarkastustoiminnon ylläpito ei ole tarkoituksenmukaista tai kustannustehokasta. 

Ulkoistetun sisäisen tarkastuksen järjestäminen etenee seuraavasti: 

  1. Tarpeiden arviointi: Määritellään organisaation tarpeet ja tavoitteet. 
  2. Sopimusten ja suunnitelmien laatiminen: Laaditaan selkeä sopimus, vuosisuunnitelma tai yksittäisen tarkastuksen suunnitelma, jossa sovitaan tarkastuksen laajuudesta, aikataulusta ja kustannuksista. 
  3. Tiivis yhteistyö ja viestintä: Varmistetaan tiivis yhteistyö ja avoin viestintä koko toimeksiannon ajan. 

Miten yksittäinen sisäinen tarkastus suoritetaan?

BDO:n sisäisen tarkastuksen palvelut toteutetaan aina IIA:n GIAS-standardeja noudattaen. Yksittäinen toimeksianto etenee seuraavasti: 

  1. Suunnittelu: Määritellään yhdessä asiakkaan kanssa tarkastuksen tavoitteet, laajuus ja aikataulu. Laaditaan tarkastussuunnitelma, joka esitetään asiakkaalle. 
  2. Aineiston keruu: Kerätään tarvittavat tiedot ja aineistot. Vaihe sisältää keskusteluja ja haastatteluja tarkastuskohteen henkilöstön kanssa.
  3. Analyysi: Analysoidaan aineisto ja haastatteluissa kerätyt tiedot.
  4. Raportointi: Laaditaan raportti tehdyistä havainnoista, johtopäätöksistä ja kehitysehdotuksista. Tarkastuskohteen henkilöstöllä on mahdollisuus kommentoida raporttiluonnosta. Valmis raportti toimitetaan kommenttikierroksen jälkeen hallitukselle ja johdolle sekä esitellään tarvittaessa BDO:n asiantuntijan toimesta. 
  5. Seuranta: Seurantatarkastuksella seurataan ja arvioidaan tarkastuksessa annettujen suositusten toteuttamista ja niiden vaikutusta. 

Laadunvarmistus BDO:lla

BDO:lla on systemaattinen laadunvarmistusjärjestelmä, joka takaa palveluiden korkean tason. Työmme laadun perustana ovat tarkastajien ammattitaito, riippumattomuus ja objektiivisuus. Noudatamme kansainvälisiä sisäisen tarkastuksen ja IT-tarkastuksen standardeja sekä käytämme yleisesti hyväksyttyjä viitekehyksiä, kuten COSO IC, COSO ERM, ISO 31000 ja COBIT.

Ota yhteyttä ja keskustellaan lisää, kuinka voimme auttaa!