Halu palvella asiakkaita monipuolisemmin innosti yrittäjän BDO:lle

Kansainvälisesti (GRI) sertifioitu vastuullisuustyön asiantuntija Sonja Miettinen hyppäsi 18 vuoden yrittäjyyden jälkeen BDO:lle viime syksynä. Mikä mahtoi yllättää, millaista kokemusta konkari tuo mukanaan ja miltä tuntuu palvella asiakkaita osana isompaa tiimiä?

BDO:n Sustainability Advisory Services -tiimin asiantuntija, Sonja Miettinen (KTM, LuK) on jo pitkään tukenut yrityksiä vastuullisuustyössä ja raportoinnissa. Viime syksynä 18 vuotta yrittäjänä toiminut ammattilainen päätti siirtyä BDO:n ESG-tiimin vahvistukseksi.

”Kun minulle rakkaasta vastuullisuustyöstä tuli EU-lainsäädännön myötä tilintarkastettavaa, ymmärsin että edessä voisi olla yllätyksiä. Tilintarkastajat vaikuttivat hankkivan kestävyysraportointivalmiuden aika lyhyellä kurssituksella, mikä tarkoitti, että esiin saattaisi nousta myös odottamattomia havaintoja – eikä tilintarkastus ole koskaan ollut oma intohimoni”, Miettinen kertoo.

Yrittäjänä Miettinen oli aina halunnut tuottaa asiakkaille erittäin korkeaa laatua. Nyt hän näki riskiksi sen, jos ei tietäisi, mitä tilintarkastaja haluaa vastuullisuusraportoinnista katsoa, varsinkin kun tällä harvoin on luonnontieteiden tai vaikkapa ihmissoikeustyön taustaa.

”Ymmärsin, että voidakseni korkealaatuisesti palvella jatkossakin asiakkaita, minun pitää ymmärtää tilintarkastajan näkökulma.”

”Voisihan sen niinkin päin sanoa, että tilintarkastaminen keskittyy erilaisiin yksityiskohtiin, kun taas kestävyystyössä tehdään maapallon ekosysteemien ja yrityksen strategisten ratkaisujen kanssa töitä. Arvioimme asiakkaiden kanssa olennaisuuksia; mitkä ovat ne alueet, joihin yhtiön toiminnassa ja toimialalla kohdistuvat suurimmat vaikutukset ihmisiä ja ympäristöä ajatellen, miten niitä seurataan, jotta voidaan edistyä, ja millaisia riskejä voi nousta esiin.”

Sonja Miettinen ilahtui huomatessaan, että asiat ovat BDO:lla hyvällä mallilla. ”ESG- ja varmennustiimit tekevät yhteistyötä ja täydentävät toisiaan. Mekin saamme kyllä hyviä näkökulmia varmennuksesta!”

Kansainvälinen osaaminen suomalaisyritysten hyödyksi

Uransa ensimmäiset kymmenen vuotta kauppatieteiden maisteri työskenteli monikansallisissa yrityksissä vastaten muun muassa Huhtamäen Eurooppa-tason markkinoinnista ja kehityksestä. Hän näki, miten globaalit suuryritykset toimivat ja miten korkealla vaatimustasolla niissä työskennellään.

”Olen aina tehnyt töitä hyvin intensiivisesti ja ajan myötä keksin, että miksipä en voisi tehdä niitä myös itselleni, joten perustin yrityksen. Tavoitteeni oli, että suomalaiset keskisuuret yritykset pääsisivät hyödyntämään osaamista, jota olin hankkinut monikansallisten yritysten huippuunsa hiotuissa prosesseissa.”

Miettisen yrityksessä työskenteli vuosien varrella 2–5 hengen tiimi, joka toteutti asiakasprojekteja muun muassa elintarvike-, pakkaus- ja energia-alan yritysten kanssa.

”2010-luvulla kiinnitin yhä enemmän huomiota yritysten kestävyyteen liittyviin väittämiin. Ymmärtääkseni niitä paremmin suoritin Helsingin yliopistossa ympäristötieteen (LuK) tutkinnon 2016–2021, minkä aikana käänsin yritykseni fokusta vahvemmin vastuullisuuspalveluihin.”

Enemmän aivoja asiakkaan hyödyksi

Päätöstä siirtyä isompaan tiimiin vauhditti yritysvastuun aihepiirin laajentuminen jatkuvasti lisääntyvän EU-lainsäädännön myötä, mikä tarkoitti, että asiakkaat tarvitsisivat lukuisia eri osaamisalueita.

”Yrittäjänä olisin joutunut valitsemaan, mihin pystyn keskittymään, mutta kymmenen hengen ESG-tiimissämme löytyy osaamista niin merien ekosysteemeistä, ihmisoikeuksista kuin teknisemmistä päästölaskelmistakin. Aina on myös mahdollista olla yhteydessä johonkin kansainväliseen kollegaan. Asiakas saa parempaa palvelua, kun tarjolla on enemmän aivoja ja osaamista.”

Joustavuutta löytyy, kun bisnesnäkökulma pysyy mukana

Miettisen mukaan BDO:lla toiminta on ketterämpää ja joustavampaa kuin hän oli kuvitellut.

”Kun on pitkään tehnyt projekteja erilaisten asiakasyritysten ja niiden toimitusjohtajien kanssa, ymmärtää johdon haastekenttää hyvin. Saamme aika vapaasti luoda uutta ja kehittää työtä siihen suuntaan, joka itsestä ja asiakkaasta tuntuu kiinnostavalta. Työtä ei rajoiteta niin kauan, kun siinä on selkeä bisnesnäkökulma. Niitä omiakin intohimopisteitä löytää – vähän samaan tapaan kuin yrittäjyydessäkin.”

Miettinen antaa työnantajalleen täydet pisteet siitä, että yhtiö osaa rekrytoida erilaisia ja eri ikäisiä ihmisiä tiimeihin, jotta ne saavat aikaan hyvää tulosta. ”Meillä on niin taitavia ja älykkäitä nuoria kuin konkareitakin.” Tiimiä Sonja Miettinen kehuu upeasta ilmapiiristä, auttamisen ja positiivisen sanomisen kulttuurista.

Vastuullisuustarve on ja pysyy

Yleisesti vastuullisuustyössä Miettistä askarruttaa tällä hetkellä EU:n esittämä yritysvastuuvaatimusten keventäminen. ”Haluan uskoa, että on hyvä vähän yksinkertaistaa, mutta varsinainen höllentäminen olisi hulluutta. Kyse ei ole mistään viherpiipertäjien huutelusta. Meillä on edelleen ilmastonmuutos, joka iskee, vakava lajikato ja meret huonossa tilassa. Ihmiset, jotka työskentelevät kurjissa oloissa, eivät jaksa tehdä tuottavasti tai edes miettiä ympäristöasioita. Vastuullisuustarve ei ole mennyt mihinkään, joten on mielettömän hassua, että sitä nyt vedetään takaisinpäin.”

Miettisen viesti yrityksille onkin: ”Kun teet kestävyystyötä huolellisesti, liiketoimintasi hyötyy, koska pystyt hallitsemaan riskejä ja yllätyksiä, kehittämään prosesseja ja löytämään jopa uutta liiketoimintaa. Jos taas et valmistaudu ja pyri taklaamaan haasteita etukäteen, liiketoimintaongelma on pian sylissäsi.”

Tutustu uramahdollisuuksiimme!