ESG-rapportering

ESG-rapportering

Referensramen för ESG-, dvs. hållbarhetsrapportering, är i ständig förändring. BDO:s erfarna experter hjälper dig att identifiera det rapporteringsramverk som bäst motsvarar ditt företags behov. Rapporteringens omfattning påverkas till exempel av lagstadgade krav, behov som uppstår i värdekedjan och branschspecifika normer.

Hållbarhetsutredningar har många krav som relaterar till klimatet. Vi erbjuder klimatrelaterade uppdrag i samband med hållbarhetsrapportering. Läs mer om tjänster som gäller klimatrisker.

Dubbel väsentlighetsanalys, dvs. DMA (Double Materiality Assessment) är ett verktyg som vi använder för att hjälpa ditt företag att identifiera dess konsekvenser samt affärsverksamhetens risker och möjligheter inom branschen och rådande marknadsläget. Analysen kan genomföras antingen som stöd för CSRD-rapportering eller för att stödja den strategisk verksamhet.

DMA är en central del av CSRD-rapporteringen och utgör grunden för den slutliga rapporteringen. Med en välplanerad och väl genomförd DMA-analys underlättar vi nästa steg i rapporteringen och säkerställer att rapporteringen är meningsfull och i linje med företagets affärsstrategi.

Vi utför dubbel väsentlighetsanalysen på ett människonära sätt och involverar intressenterna. Våra erfarna konsulter sätter sig noggrant in i ditt företags verksamhet, intressenter och värdekedja samt de konsekvenser, risker och möjligheter som dessa medför. Som ett slutresultat får ditt företag utifrån affärsverksamhetens och rapporteringsbehovens perspektiv de mest väsentliga konsekvenser, risker och möjligheter, praktiska åtgärdsförslag samt tydlig dokumentation som hjälper till att fortsätta hållbarhetsarbetet.

EU:s CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive) ställer allt strängare krav på företagens hållbarhetsrapportering. Det kräver att företagen rapporterar sina hållbarhetsfaktorer alltmer heltäckande och transparent. En hållbarhetsrapport enligt CSRD-direktivet ska följa ESRS-standarderna (European Sustainability Reporting Standards), som ger rapporteringen enhetlighet, transparens och jämförbarhet. Samtidigt ställer de specifika krav på företagen när det gäller rapportens innehåll, struktur och hur informationen presenteras.

Utgående från marknadsläget och dina intressenters krav hjälper vi dig att bedöma om rapportering enligt ESRS-standarderna är ett bra val som en frivillig form av hållbarhetsrapportering för ditt företag.

Vi kan stödja ditt företag i hållbarhetsrapporteringen på många olika sätt. Vi kan producera rapporteringens innehåll helt och hållet eller erbjuda konsulttjänster, såsom sparring och utbildning som stöd för rapporteringen. Vi hjälper företag att producera högkvalitativt och betydande rapporteringsinnehåll, som uppfyller ESRS-kraven och stödjer företagets kommunikation om hållbarhet på ett övergripande sätt. 

Det frivilliga rapporteringsramverket för små och medelstora företag, VSME (Voluntary Sustainability Reporting Standard for non-listed SMEs), är på väg att bli en nödvändig del av rapporteringen för många företag. VSME består av två delar: en grundläggande modul och en omfattande modul. 

Vi kan hjälpa ditt företag i flera skeden i rapporteringen, till exempel att välja rapporteringens omfattning och utbildning inom specifika ämnesområden. Särskilt om ditt företag redan har gjort en DMA-analys är det viktigt att maximera värdeskapandet i rapporteringsskedet.

Vi diskuterar gärna planering och genomförande av möjliga alternativ.

Syftet med EU-taxonomin är att hjälpa ett företag att visa sin hållbara verksamhet för sina intressenter och finansinstitut. Genom att rapportera om verksamhet som omfattas av EU-taxonomin kan ett företag till exempel få lån med förmånligare finansieringsvillkor.  

EU-taxonomin är en del av CSRD-implementeringsprocessen och fokuserar på miljöavsnitten i ESRS-standarderna. Till skillnad från ESRS-standarderna granskar EU-taxonomin klimatförändringen i två delar: 1. begränsning av klimatförändringar och 2. anpassning till klimatförändringar. Övriga delområden i EU-taxonomin är 3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, 4. Omställning till en cirkulär ekonomi, 5. förebyggande och begränsning av föroreningar samt 6. skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem. 

För att ett företags verksamhet eller en del av dess verksamhet ska uppfylla kraven i EU-taxonomin måste det uppfylla vissa definierade kriterier. 

  • Det första steget är att utreda huruvida företagets verksamhet omfattas av taxonomin, det vill säga om den omfattas av EU:s taxonomiförordning.
  • När det gäller verksamhet som omfattas av EU-taxonomi, kommer nästa steg vara att utvärdera om verksamheten bidrar väsentligt till att uppnå något miljömål.
  • Vad gäller verksamhet som uppfyller kriterierna granskas därefter att dessa åtgärder inte orsakar någon betydande skada ("Do No Significant Harm", DNSH) för något annat miljömål (1–6).
  • I det sista steget granskas att sociala minimiskyddsåtgärderna uppfylls.

Vi erbjuder de åtgärder som taxonomiförordningen kräver som ett heltäckande paket eller genom att stöda ditt företags EU-taxonomiprojekt. I fortsättningen, när det gäller eventuell frivillig EU-taxonomirapportering, kan vi hjälpa ditt företag att identifiera de nödvändiga rapporteringsområdena för att säkerställa effektiv rapportering. Våra tjänster omfattar även utbildnings- och granskningstjänster i anslutning till EU-taxonomin.

Hållbarhetsteman och hållbarhetsrapportering är idag avgörande faktorer som påverkar kundernas, samarbetspartnernas och placerarnas beslutsfattande och stärker ditt företags konkurrenskraft på marknaden. Hållbarhetsrapportering i enlighet med EU:s direktiv om företagens hållbarhetsrapportering (CSRD) och ESRS-standarderna ger dig en heltäckande översikt över ditt företags miljö-, samhällsansvar- och bolagsstyrningsrelaterade konsekvenser.

Vårt mål är att hjälpa ditt företag att förstå betydelsen av hållbarhet och hållbarhetsrapportering. Med vår hjälp får ditt företag tydliga instruktioner för en hållbar verksamhet och kan ta vara på de möjligheter som hållbarhet erbjuder. 

Läs också om ESG-strategin.